Queer boeken
Gloei - Edward van de Vendel & Floor de Goede
Terug naar alle boeken
Gender Jongen-jongen Meisje-meisje Non-fictieYA
Edward van de Vendel & Floor de Goede
Uitgeverij: Querido
ISBN 9789045124537

Gloei is een uniek boek: niet alleen interviewde Edward van de Vendel een aantal inspirerende jongeren, hij schreef er ook mooi gedichten bij. Het is dus een dichtbundel én een interviewboek in één. En eigenlijk is het nog veel meer dan dat, want we mogen de prachtige portretten van Floor de Goede niet vergeten. Op deze bijzondere manier maken we kennis met eenentwintig jongeren die over hun leven vertellen. Het zijn uiteenlopende verhalen, maar allemaal hebben ze gemeen dat hun gender of geaardheid afwijkt van die van de meerderheid. En ze hebben nóg iets gemeen: allemaal zijn ze échte rolmodellen.

Van de Vendel verzamelde jongeren tussen de zestien en drieëntwintig jaar en interviewde hen over hun leven, liefde, woede en ambitie. Het zijn uiteenlopende levensverhalen, waaronder een stel dat op zoek gaat naar de juiste vorm van hun relatie, een Syrische bootvluchteling, een jongen en een meisje die een relatie hebben en allebei trans zijn en een non-binair persoon. De jongeren vertellen openhartig en eerlijk hun verhaal en Van de Vendel zorgt er met de juiste vragen voor dat het niet alleen over gender of seksualiteit gaat, maar ook over liefde, ambities, passies en interesses.

De interviews zijn eigenlijk al indrukwekkend genoeg. De jongeren hebben vaak al veel meegemaakt en hun verhalen zijn aangrijpend, leerzaam en inspirerend. Maar deze bundel gaat veel verder dan alleen een persoonlijk verhaal: Van de Vendel maakte voor elke jongere een invoelend en vaak ontroerend gedicht en De Goede tekende steeds van elke jongere een prachtig portret in de sfeer van het interview. Gloei is daarmee een fascinerend én fantastisch boek. Het voelt bijzonder om al deze jongeren op deze manier te leren kennen.

Van de Vendel is een veelbekroond kinder- en jeugdboekenschrijver. Hij schreef onder andere de prachtige serie over Tycho en Oliver, waarvan Ons derde lichaam en De dagen van de bluegrassliefde ook op deze site staan. De Goede is illustrator en stripmaker, bekend van zijn autobiografische strip op doyouknowflo.nl en zijn social media. De twee werken vaak samen en maakten een groot aantal boeken voor kinderen, waaronder stripgedichten en prentenboeken. Met Gloei is daar nu dus ook dit indrukwekkende boek voor jongeren bij gekomen. Hopelijk hebben ze de smaak te pakken, want ze mogen nog veel meer van dit soort boeken maken!

Terug naar alle boeken