Queer boeken
Gender Queer - Maia Kobabe
Terug naar alle boeken
Gender Non-fictie
Maia Kobabe

Gender Queer

Uitgeverij: Lion Forge
ISBN 9781549304002

Gender Queer is niet de enige graphic novel die op deze site staat. Elders staan stukjes over bijvoorbeeld Fun Home en Blauw is een warme kleur, twee lesbische boeken. Daarover werd al gezegd dat tekeningen ook mooie verhalen kunnen vertellen en dat graphic novels soms dezelfde diepgang hebben als omvangrijke romans. Het prachtige Gender Queer van Maia Kobabe is daar opnieuw een perfect voorbeeld van. Kobabe identificeert zich als gender non-binair en gebruikt de voornaamwoorden ‘e, em, eir’*. Deze autobiografische graphic novel biedt een leerzaam en indrukwekkend inkijkje in het leven van een gender non-binair persoon.

Al op jonge leeftijd is duidelijk dat Maia zich niet graag in een hokje laat stoppen. Wanneer een jongen aan hen vraagt of hen een jongen of een meisje is, is hen blij dat hij het niet wist. Maar hoe ouder hen wordt, hoe meer hen worstelt met hun identiteit en de verwachtingen van de buitenwereld. Zo vindt Maia het afschuwelijk hoe hun lichaam verandert en heeft hen afschuwelijke nachtmerries over menstruatie. Voor Maia is er nog een lange weg te gaan voor hen zich zal identificeren als gender non-binair en aseksueel.

Dit is een van de weinige Engelstalige boeken op deze site, want helaas is er nog geen vertaling van Kobabes boek verschenen. Hopelijk duurt dat niet lang, want het is een unieke graphic novel die voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zou moeten zijn. We hebben ervoor gekozen om het boek in het Engels op deze site te zetten, omdat er nog veel te weinig boeken zijn over gender queer-identiteiten. En al helemaal niet zulke prachtige boeken als deze. Op een mooie manier wordt het leven van een gender non-binair persoon verbeeld, waarbij verschillende worstelingen en obstakels aan bod komen. Zo beschrijft Kobabe bijvoorbeeld hoe het voelt om aangesproken te worden met ‘she’: als een steentje in je schoen of een kriebelend label achter in je shirt. Onder andere door dit soort passages is Gender Queer een verhelderend, leerzaam en bovenal indrukwekkend boek.

*De Engelse taal heeft meerdere genderneutrale voornaamwoorden (pronouns). De Nederlandse taal daarentegen is een stuk minder inclusief en heeft nog behoorlijk wat ontwikkeling nodig. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich daarvoor inzetten. In deze recensie worden de voornaamwoorden ‘hen, hen en hun’ gebruikt.

Terug naar alle boeken