Queer boeken
Gelukkige vaderdag, Silvie - Brigitte Minne
Terug naar alle boeken
Gender 7+
Brigitte Minne

Gelukkige vaderdag, Silvie

Illustraties door: Isabelle Geeraerts
Leen dit boek
Uitgeverij: De Eenhoorn
ISBN 9789462911918

Ferre en Zita zijn beste vrienden. Ferre ging vroeger vaak met Zita mee om de beroemde pannenkoeken van Zita’s vader te eten. Dat is alleen al lang niet gebeurd en volgens Zita komt dat omdat haar vader een beetje ziek is. Maar is dat wel zo? Al snel blijkt dat de vader van Zita jurken draagt en hij heeft verteld dat hij in het verkeerde lichaam geboren is. Zita’s vader is dus geen man, maar een vrouw. Zita heeft het er moeilijk mee, maar gelukkig krijgt ze onvoorwaardelijke steun van Ferre. Zijn stoere oom zegt: ‘Iedereen mag zijn wie hij is, dat maakt de wereld mooier.’

In het Gelukkige VADERdag, Silvie komen allerlei verschillende reacties op de transitie van Zita’s vader naar voren, van pestgedrag van klasgenoten tot aan de warme reactie van een stoere oom. Gelukkig heeft uiteindelijk niemand er echt problemen mee, want iedereen mag natuurlijk zijn wie hij is! Een mooi boek om te gebruiken voor een gesprek over het thema transgender en de reacties van de buitenwereld.

TIP!
Veel leerkrachten vinden het onderwerp ‘transgender’ ingewikkeld en weten niet zo goed hoe ze er met hun klas over moeten praten. Gelukkig is er online veel over te vinden en hoef je het niet helemaal zelf uit te leggen aan de klas. Bekijk bijvoorbeeld met de kinderen dit heldere SchoolTV-filmpje.

Terug naar alle boeken