Queer boeken
En ze leefden nog - Elisabeth Lucie Baeten
Terug naar alle boeken
Gender Liefde 7+
Elisabeth Lucie Baeten

En ze leefden nog

Illustraties door: Flore Deman
Leen dit boek
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN 9789464341287

In En ze leefden nog passeren vier bekende sprookjes de revue: De kleine zeemeermin, Doornroosje, Belle en het beest en Rapunzel. Alleen gaan ze nu heel anders dan we van de klassieke verhalen zijn gewend. Het zijn namelijk moderne sprookjes geworden en de prinsessen spelen dit keer echt écht de hoofdrol in hun verhaal.

De Vlaamse auteur Elisabeth Lucie Baeten laat ons anders naar de sprookjes en vooral naar de prinsessen kijken. Ariël wil niet op ballet, maar op waterpolo. Doornroosje is te moe voor een zoen. Rapunzel heeft een hekel aan haar lange haren. En Belle komt erachter dat het beest niet voor niets boos is.

Er komen verschillende diversiteitsthema’s aan bod. Ariël is bijvoorbeeld een personage van kleur (net zoals in de nieuwe Disney-film) en Belle heeft twee vaders. De tekst is op rijm en leest daardoor fijn voor. Wel zitten er een aantal typische Vlaamse woorden tussen en dat kan bij Nederlandse kinderen voor wat verwarring zorgen. Maar dat kan natuurlijk ook juist een aanleiding zijn voor een interessant gesprek over taal en taalverschillen!

TIP!
En ze leefden nog kan voorgelezen worden aan jongere kinderen, maar ook voor de midden- en bovenbouw is het boek geschikt. Het voorlezen van de sprookjes kan mooie discussies op gang brengen. Lees bijvoorbeeld beide sprookjes voor, de klassieke en die van Baeten. In welke prinses herkennen de kinderen zich het meest?

Terug naar alle boeken