Queer boeken
Eenzaam avontuur - Anna Blaman
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Anna Blaman

Eenzaam avontuur

Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
ISBN 9789029086646

Een lijst met lesbische literatuur kan natuurlijk niet zonder een boek van Anna Blaman (1905-1960). Zij was een van Nederlands eerste openlijk lesbische schrijfsters en ze liet dat niet onbenoemd in haar boeken. Zo speelt het een rol in haar bekendste werk: Eenzaam avontuur. Deze roman wordt door velen gezien als ‘taai’ en ‘moeilijk’, maar tegelijkertijd ook als ‘prachtig’ en ‘een meesterwerk’. Voor wie niet bang is voor een uitdaging, is het boek zeker een aanrader.

In het verhaal over jaloezie staat vooral de relatie tussen schrijver Bart en zijn vrouw Alide centraal. Alide verlaat hem voor een andere man, maar blijft contact met Bart houden. Om het allemaal te verwerken, begint hij met het schrijven van een thriller met hem en Alide als hoofdpersonen. Fictie en werkelijkheid gaan zo al snel door elkaar lopen.

De lesbische liefde komt vooral door bijfiguur Berthe naar voren: zij is een eenzame vrouw die verlangt naar een andere vrouw. Maar dat betekent niet dat er geen erotische scènes in zitten, want die heeft Blaman er wel degelijk in gestopt. Hoewel we die nu als mooie passages zien, was er toen ontzettend veel ophef over. Gelukkig kwam er niet alleen kritiek op Blaman. Haar literaire kwaliteiten waren zo groot, dat ze zelfs in die bekrompen tijd de P.C. Hooftprijs mocht ontvangen.

Haar boek leest natuurlijk niet zo makkelijk weg als een young adult-boek, maar laat dat geen reden zijn om dit boek niet te lezen. Je moet er even tijd voor nemen en dan is het boek zeer geschikt voor je literatuurlijst. Je zult er in ieder geval een goede indruk mee maken op je docent.

Terug naar alle boeken