Queer boeken
Een natuurtalent - Ross Raisin
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen Fictie
Ross Raisin

Een natuurtalent

Vertaald door: Onbekend
Leen dit boek
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN 9789023472506

We leven in de eenentwintigste eeuw, maar nog altijd gaan voetbal en homoseksualiteit niet goed samen. Kijk maar naar het aantal profvoetballers dat uit de kast is: nul. Ja, de Amerikaanse Robbie Rogers kwam uit de kast, maar pas ná zijn voetbalcarrière. De prachtige roman Een natuurtalent gaat over deze onmogelijke combinatie: een jonge profvoetballer probeert zijn gevoelens voor mannen te onderdrukken en zich tegelijkertijd staande te houden in de harde voetbalwereld vol macho’s.

Tom Pearman heeft van kinds af aan één grote droom: profvoetballer worden. Zijn carrière begint veelbelovend, maar op negentienjarige leeftijd wordt hij overgeplaatst naar een kleine club in een onbelangrijk stadje. Tom heeft het daar erg moeilijk mee en voelt zich er niet thuis. Zijn gevoelens voor mannen maken het er voor hem ook niet makkelijker op. Om zijn carrière te beschermen, móét hij die geheim houden. Maar lukt het hem om zijn verhouding met terreinman Liam verborgen te houden?

Op indringende wijze beschrijft auteur Ross Raisin hoe zwaar schaamte, verwachtingen van buitenaf en eenzaamheid kunnen zijn. Vooral in een wereld als die van het voetbal: aan de hand van schrijnende scènes toont Raisin hoe de machocultuur die wereld volledig in zijn greep houdt. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe ingewikkeld het is om je daarin staande te houden, zeker als man die op mannen valt. Een natuurtalent is dan ook een ingrijpend en beklemmende roman waarin Raisin opnieuw bewijst dat hij ontzettend goed kan schrijven.

Een aantal jaar voor verschijning van dit boek was Raisin al verkozen tot één van de beste jonge Britse auteurs, onder andere vanwege zijn geweldige God’s Own Country. Dit was Raisins debuut over de liefde tussen twee mannen op het platteland van Noord-Engeland. Helaas is dit boek (nog) niet vertaald in het Nederlands, maar wel prachtig verfilmd onder dezelfde titel. Over films gesproken: in 2018 ging Mario in première, een indringende film over twee voetballers die verliefd op elkaar worden. Een aanrader voor als je na Een natuurtalent nog niet genoeg hebt van (knappe) homoseksuele voetballers.

Terug naar alle boeken