Queer boeken
Een lied voor Achilles - Madeline Miller
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen Fictie
Madeline Miller

Een lied voor Achilles

Vertaald door: Onbekend
Leen dit boek
Uitgeverij: Orlando
ISBN 9789493081222

Je kent waarschijnlijk wel de Ilias van de Griekse dichter Homerus: het beroemde verhaal over Achilles en de belegering van Troje. Van deze klassieker zijn talloze hervertellingen verschenen, maar de meest bijzondere is waarschijnlijk die van de Amerikaanse Madeline Miller. In haar Een lied voor Achilles zijn Achilles en Patroclus namelijk geen beste vrienden, maar geliefden. De roman is een prachtige ode aan die twee jongens: in poëtische zinnen vertelt Miller hun ontroerende en spannende liefdesverhaal.

Het verhaal speelt zich af in het oude Griekenland: een wereld waarin goden bestaan en helden vechten voor roem. De sterke en knappe prins Achilles, zoon van een gevaarlijke zeegodin en een legendarische koning, is één van die helden. Hij wordt gezien als ‘de beste onder de Grieken’, maar zelf is hij vooral bezig met Patroclus, een uit zijn vaderland verbannen prins. De twee zijn smoorverliefd op elkaar en hebben een innige relatie. Wanneer Helena van Sparta ontvoerd wordt, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren en ook Achilles reageert op die oproep. Patroclus twijfelt geen moment en gaat met zijn geliefde mee. Zal hun liefde deze jarenlange oorlog overleven?

Over de relatie tussen Patroclus en Achilles bestaat al jarenlang discussie: waren ze nou vrienden of geliefden? De Amerikaanse auteur Miller geeft met deze roman haar antwoord op die vraag: ze waren geliefden. In het originele verhaal sterft Achilles en ook in Millers verhaal wordt vrij vroeg een afschuwelijke voorspelling gedaan. Maar tijdens het lezen ga je tóch hopen dat deze hervertelling een ander einde zal krijgen, een gelukkig einde voor Achilles en Patroclus. Miller zorgt er namelijk voor dat je met de jongens mee gaat leven, één van de vele dingen die dit boek zo mooi maken. Een lied voor Achilles is dus zeker een aanrader – al helemaal voor liefhebbers van Griekse verhalen en mythen.

Terug naar alle boeken