Queer boeken
Een groene bloem - Floortje Zwigtman
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieYALezen voor de lijst
Floortje Zwigtman

Een groene bloem

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789021016559

Drie enorm dikke boeken had Floortje Zwigtman nodig om het verhaal vertellen van Adrian Mayfield. Hoewel dat al ontzettend veel is, hadden er gerust nog een paar boeken mogen zijn. Zwigtman houdt het namelijk vol om meer dan 1600 pagina’s lang meeslepend en invoelend te schrijven. Het is dan ook niet voor niets dat de boeken nu nog altijd veel worden gelezen. De drie boeken zijn in allerlei edities uitgegeven – als afzonderlijke boeken maar ook gebundeld.

De zestienjarige Adrian zwerft door Londen, waar hij op zoek is naar liefde én naar geld. Hij zwerft niet door het Londen van nu, maar door het Londen van eind 19e eeuw. Toen zag de stad er heel anders uit en was het er een stuk gevaarlijker. Vooral voor iemand die op jongens valt en maar weinig geld heeft. Maar naast zware armoede en homohaat bestonden er ook kringen waarin men in weelderige rijkdom leefde en waar juist de vrije liefde werd gevierd. Adrian belandt in verschillende situaties en maakt het zo allemaal van dichtbij mee.

Zwigtman weet het historische Londen als achtergrond geloofwaardig neer te zetten. Het is bijna alsof ze er zelf is geweest, zo goed weet ze de Victoriaanse maatschappij te beschrijven. Maar ook als je niet houdt van boeken die zich in de geschiedenis afspelen, kun je nog genieten van het verhaal over Adrian en zijn tijdgenoten. Gevoelens zijn universeel: zoals het sterke verlangen naar liefde of de kwellende angst voor eenzaamheid. Zwigtman weet deze gevoelens invoelbaar te maken. Ook jongeren én volwassenen van nu kunnen zich dus nog herkennen in Adrian.

Terug naar alle boeken