Queer boeken
Durf! - Harry Woodgate
Terug naar alle boeken
Gender 4+
Harry Woodgate

Durf!

Vertaald door: Timmy heeft één grote droom: optreden op een podium. Maar dat gaat nooit gebeuren, want hen is veel te verlegen. Zodra hen iets wil zeggen in de klas, verschijnt er een grote leeuw die al hun zelfvertrouwen wegbrult. Maar dan krijgt hen hulp van Nia, een klasgenootje. Ze maken de afspraak dat als Timmy haar helpt met het maken van een mooi kostuum, zij hen helpt om de leeuw te temmen. Gaat het Timmy nu lukken om tijdens het schooltoneel op te treden? Durf! is het allereerste Nederlandse prentenboek met een non-binair kind in de hoofdrol. In plaats van de voornaamwoorden hij/hem of zij/haar, wordt er voor Timmy hen/hun gebruikt. Timmy is dus geen meisje én geen jongen. Dit gegeven speelt verder geen rol in het verhaal, waarmee de non-binaire identiteit op een zeer vanzelfsprekende manier aanwezig is. Er mogen nog veel meer van dit soort kinderboeken zijn! TIP! Veel leerkrachten vinden de voornaamwoorden hen/hun en die/diens ingewikkeld en ongrammaticaal, maar voor veel mensen – en dus ook kinderen – is het gebruik van de juiste voornaamwoorden erg belangrijk. Gelukkig is taal aan verandering onderhevig en is hier in de samenleving steeds meer aandacht voor. Probeer dat zelf ook in de klas te doen, leer bijvoorbeeld aan de kinderen hoe ze non-binaire voornaamwoorden moeten gebruiken. Via Transgender Info Nederland vind je een overzichtelijk en duidelijk PDF-bestand over het juiste gebruik van de non-binaire voornaamwoorden: https://www.transgenderinfo.nl/wp/wp-content/uploads/2020/10/genderneutrale-voornaamwoorden-in-het-nederlands.pdf. Hoe vaker je het gebruikt, hoe makkelijker het wordt!
Leen dit boek
Uitgeverij: Van Goor
ISBN 9789000382644

Timmy heeft één grote droom: optreden op een podium. Maar dat gaat nooit gebeuren, want hen is veel te verlegen. Zodra hen iets wil zeggen in de klas, verschijnt er een grote leeuw die al hun zelfvertrouwen wegbrult. Maar dan krijgt hen hulp van Nia, een klasgenootje. Ze maken de afspraak dat als Timmy haar helpt met het maken van een mooi kostuum, zij hen helpt om de leeuw te temmen. Gaat het Timmy nu lukken om tijdens het schooltoneel op te treden?

Durf! is het allereerste Nederlandse prentenboek met een non-binair kind in de hoofdrol. In plaats van de voornaamwoorden hij/hem of zij/haar, wordt er voor Timmy hen/hun gebruikt. Timmy is dus geen meisje én geen jongen. Dit gegeven speelt verder geen rol in het verhaal, waarmee de non-binaire identiteit op een zeer vanzelfsprekende manier aanwezig is. Er mogen nog veel meer van dit soort kinderboeken zijn!

TIP!
Veel leerkrachten vinden de voornaamwoorden hen/hun en die/diens ingewikkeld en ongrammaticaal, maar voor veel mensen – en dus ook kinderen – is het gebruik van de juiste voornaamwoorden erg belangrijk. Gelukkig is taal aan verandering onderhevig en is hier in de samenleving steeds meer aandacht voor. Probeer dat zelf ook in de klas te doen, leer bijvoorbeeld aan de kinderen hoe ze non-binaire voornaamwoorden moeten gebruiken.

Via Transgender Info Nederland vind je een overzichtelijk en duidelijk PDF-bestand over het juiste gebruik van de non-binaire voornaamwoorden. Hoe vaker je het gebruikt, hoe makkelijker het wordt!

Terug naar alle boeken