Queer boeken
diepdiepblauw - Nikki Dekker
Terug naar alle boeken
fictie Gender lezen voor je lijst Meisje-meisje non-fictie FictiejaLezen voor de lijst
Nikki Dekker

diepdiepblauw

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN 9789403120911

In diepdiepblauw volgen we een vrouwelijk hoofdpersoon in de zoektocht naar haar identiteit en haar seksualiteit. Het is een zoektocht die vol zit met verwarring en pijnlijke momenten. Zo is ze verliefd op Vicky en verklaart haar meerdere keren de liefde, maar helaas wordt ze steeds afgewezen omdat Vicky al een relatie heeft. En het eerste meisje met wie de hoofdpersoon zoent, verraadt ze vervolgens aan haar klasgenoten – uit angst dat die er anders achter zouden komen dat zij zélf op meisjes valt.

Auteur Nikki Dekker wisselt deze intense zoektocht af met essay-achtige stukken over de onderwaterwereld. Als lezer leer je over zelfbewuste poetslipvissen, non-binaire zeenaaktslakken, mysterieuze palingen, homoseksuele zeehonden, eenzame walvissen en andere wonderlijke zeedieren. Dekker gebruikt deze stukken om te reflecteren op onze samenleving en thema’s te onderzoeken zoals gender, seksualiteit en liefde.

diepdiepblauw is een geweldige vertelling waarbij meerdere genres worden vervlochten tot één geslaagd boek. Onderwerpen zoals biseksualiteit en polyamorie zijn nog niet eerder op zo’n intrigerende en unieke manier belicht als Dekker dat doet. Een zeer bijzonder debuut dat zeker nieuwsgierig maakt naar toekomstig werk van deze schrijver. Hoewel het niet het meest simpele boek is, is het zeker aan te raden om hem op je Nederlandse literatuurlijst te zetten. Al kun je hem natuurlijk ook gewoon voor je plezier lezen!

Terug naar alle boeken