Queer boeken
Dennie is een star - Maartje Wortel
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Maartje Wortel

Dennie is een star

Uitgeverij: Das Mag
ISBN 9789492478764

Dennie is een star is een erg bijzonder en eigenzinnig boek. Schrijfster Maartje Wortel schreef namelijk een verhaal waarin – naast een aantal lesbische liefdes – vooral de liefde voor een kat centraal staat. Ze ging daarmee in tegen een belangrijk schrijfadvies dat ze ooit had gekregen: ‘Schrijf nooit over je kat!’. Het is dus maar goed dat ze daar niet naar heeft geluisterd, want anders was dit intrigerende boek er niet geweest.

Het gaat niet goed met Ted en dat heeft voor een groot gedeelte met haar liefdesleven te maken. Ze is vaak verliefd, maar heeft ook net zo vaak liefdesverdriet. In het boek worden dan ook verschillende liefdes beschreven: Marina, Daan, Suki… Allemaal vrouwen die één ding gemeen hebben: ze laten Ted alleen achter. Om de eenzaamheid te verdrijven, neemt ze een kat: Dennie. En dat blijkt haar redding te zijn. In het diertje vindt ze namelijk niet alleen liefde, maar ook geluk, zingeving, het heden, God en nog veel meer dingen. Ze is dol op het diertje en aanbidt hem zelfs.

Het boek bevat zeker geen simpel kattenverhaal. Het staat juist vol met filosofische overdenkingen en je bent vaak bezig met het ontcijferen van alle metaforen. Het verhaal is soms ook best een beetje gek, maar dat maakt het boek juist zo eigenzinnig en goed. Het is heel fijn om over alle liefdes in dit boek te lezen, die allemaal op een mooie, typische Wortel-manier worden beschreven. Dennie is een star is dan ook zeker een aanrader voor je Nederlandse literatuurlijst!

Terug naar alle boeken