Enkele jaren geleden besloot Uitgeverij Meulenhoff om al het werk van de Franse schrijver Roger Martin du Gard opnieuw uit te geven. De Nobelprijswinnaar (1881-1958) was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar daar brachten de hernieuwde uitgaven een eind aan. Gelukkig maar, want het werk van Martin du Gard is erg mooi.
Als je denkt dat het werk van zo’n ‘vergeten’ schrijver uit begin 20e eeuw wat gedateerd is, dan heb je het mis. Martin du Gard heeft een tijdloze stijl en laat zich dus nog erg goed lezen, iets dat met name geldt voor de prachtige novelle De verdrinking. Dit meeslepende en spannende verhaal over de liefde van een soldaat voor een bakkersknecht speelt zich eind negentiende eeuw af. Een sergeant is ingekwartierd in een klein Frans dorpje en verblijft daar in de bakkerij. Al op de eerste dag wordt hij verliefd op de bakkersjongen maar houdt zijn verlangens lang stil, totdat hij eindelijk een afspraakje durft te maken.
Martin du Gard heeft het verhaal zo opgebouwd, dat je blijft lezen. Je kunt het boek niet wegleggen. Het verhaal is al vanaf pagina één spannend en dat blijft zo, tot en met de allerlaatste pagina. De novelle is misschien wat kort, maar heeft wel een erg sterk plot. Oorspronkelijk is het een onderdeel van Luitenant-kolonel de Maumort, een groot werk van meer dan 1080 pagina’s waaraan de schrijver de laatste jaren van zijn leven heeft gewerkt. Ook zijn romancyclus De Thibaults (1922) bevatten samen meer dan 1900 pagina’s. Mocht De verdrinking je bevallen, dan is er dus nog veel om te lezen.