Queer boeken
De Verboden Duinen - Marjolein Visser
Terug naar alle boeken
Liefde 11+
Marjolein Visser

De Verboden Duinen

Illustraties door: Sophie Pluim
Leen dit boek
Uitgeverij: Leopold
ISBN 9789025885304

Haar moeder is bijna alleen maar aan het werk en haar vader is vertrokken, dus Mila moet vaak koken en voor haar broertje zorgen. Ook op school heeft ze het niet makkelijk: ze wordt gepest door klasgenoten omdat ze bij haar thuis weinig geld hebben. Maar gelukkig heeft Mila een plan bedacht, een Briljant Plan. Ze gaat beste vrienden worden met Eline, een nieuw meisje in de klas en de dochter van de rijke hoteleigenaar. Mila is ervan overtuigd dat alles dan anders wordt, maar is dat wel zo?

Schrijfster Marjolein Visser had al een roman voor volwassenen geschreven, maar De Verboden Duinen is haar kinderboekendebuut. Daarin laat ze meteen zien dat ze een verfrissende nieuwe stem is in de kinderboekenwereld. Op een mooie manier behandelt ze verschillende thema’s, zoals armoede, vriendschap en dyslexie. Veel kinderen zullen zeker iets aan dit boek hebben.

Het queer element zit wat verborgen in het boek, maar dat maakt het juist zo sterk. De vriendschap tussen Mila en Eline is erg liefdevol en gaat eigenlijk verder dan vriendschap. Sommige kinderen zullen daar overheen lezen, maar meisjes die dezelfde gevoelens hebben, zullen het lezen van dit boek ervaren als thuiskomen. En precies daarom verdient dit boek een plekje op deze site.

TIP!
Je kunt dit boek in de klas gebruiken om over verschillende thema’s te praten, maar je kunt het ook gewoon op de boekenplank leggen zodat kinderen het zelf kunnen pakken en lezen. Dit boek verdient namelijk niet alleen een plekje op deze site, maar eigenlijk in elke schoolboekenkast. Voor meisjes die verliefd worden op meisjes kan dit boek van grote betekenis zijn wanneer ze het lezen en zichzelf (en hun verliefde gevoelens) plotseling tegenkomen.

Terug naar alle boeken