Queer boeken
De thuiswacht - Dola de Jong
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Dola de Jong

De thuiswacht

Uitgeverij: Cossee
ISBN 9789059367142

Anna Blaman was niet de enige vrouw die in haar tijd schreef over lesbische liefde. Met haar boek opende ze ook de weg voor andere schrijfsters. Zo volgde een paar jaar later Dola de Jong met De thuiswacht. Dit prachtige verhaal werd onlangs opnieuw uitgegeven. Gelukkig maar, want het boek verdient het om nog steeds gelezen te worden.

Erica en Bea zijn twee totaal verschillende vrouwen. Als ze elkaar via een gemeenschappelijke vriendin leren kennen, besluiten ze vanwege praktische overwegingen samen te gaan wonen. Al gauw komen er meer gevoelens bij kijken dan Bea gewend is. Met de Tweede Wereldoorlog voor de deur, ontwikkelt zich zo een ingewikkelde vriendschap. Bea vindt het moeilijk om zich open te stellen voor haar verlangens, terwijl Erica haar identiteit lijkt te omarmen en zich in meerdere verliefdheden stort.

Hoewel De thuiswacht een paar jaar na Blamans Eenzaam avontuur verscheen, was het nog steeds niet gemakkelijk om het boek te publiceren. Een lesbische relatie bleek toch nog te controversieel. Uiteindelijk werd er een uitgever gevonden, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. De reacties van lezers waren vervolgens overweldigend: De Jong ontving stapels brieven van vrouwen die zich herkenden in het verhaal.

Een belangrijk boek dus, maar ook ontzettend mooi. Het is toegankelijk door de vrij eenvoudige zinnen en structuur. Dat is fijn, want daardoor gaat alle aandacht uit naar het mooie verhaal. De thuiswacht had qua stijl zelfs door een hedendaagse schrijfster geschreven kunnen worden. Alhoewel, je kunt je natuurlijk afvragen of iemand anders het verhaal zo goed had op kunnen schrijven als De Jong dat heeft gedaan.

Terug naar alle boeken