Een belangrijk én goed geschreven boek dat zeker op deze website hoort te staan, is De maakbare man van schrijver en columnist Maxim Februari. De ondertitel van dit non-fictieboek luidt Notities over transseksualiteit en dat is dan ook precies waar dit werk uit bestaat: in een aantal ‘notities’ zet Februari zijn ideeën uiteen over (trans)gender en de samenleving. Hij doet dit aan de hand van zijn eigen ervaringen, een goede manier om de lezer meer over dit onderwerp én over de wereld te leren.
Toch is het boek meer dan alleen de persoonlijke kijk van Februari op transseksualiteit. Het is een mooie combinatie van ervaringen van zichzelf en anderen, filosofische overdenkingen, wetenschappelijke onderzoeken en andere feiten. Hoewel het een dun boekje is, staat er veel in. Hij behandelt onder andere regels en wetten, relaties en de maatschappij. Februari legt alles heel begrijpelijk uit en gebruikt daarbij een heldere schrijfstijl. Hierdoor is het boek erg toegankelijk.
Onder de naam Marjolijn Februari schreef hij eerder boeken en columns, maar in 2012 liet hij weten als man door het leven te gaan. Er kwam toen veel op hem af en al die vooroordelen en onwetendheid waar hij mee te maken kreeg, zorgden ervoor dat hij dit boek ging schrijven. Hij vertelt in het voorwoord dan ook dat hij wil bijdragen aan beter begrip, iets waar dit boek zeker voor kan zorgen.
Belangrijk is bijvoorbeeld het stuk over etiquette, waarin hij onder andere de ‘foute vragen’ behandelt: ‘Hoe heet je echt?’ en ‘Hoe doe je dat met seks?’ zijn twee tenenkrommende voorbeelden van vragen die cisgender mensen nooit mogen stellen. Samen met onder meer de ‘foute woorden’ en de ‘non-complimenten’ zou dit verplichte kost moeten zijn voor alle cisgender mensen. Maar ook álle andere hoofdstukken van De maakbare man zijn zeer leerzaam en zetten de lezer aan tot nadenken.