Queer boeken
De liefde niet - Margriet van der Linden
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Margriet van der Linden

De liefde niet

Uitgeverij: Querido
ISBN 9789021404448

Margriet van der Linden kennen de meeste mensen van televisie: ze presenteerde onder andere de talkshow M. en Zomergasten. Ze kreeg bovendien grote bekendheid doordat ze ‘de Mol’ was in het populaire programma Wie is de Mol?. Maar dat mogen we voor nu allemaal even vergeten: Van der Linden is namelijk ook schrijver. Een hele goede schrijver ook, zo bewijst ze met haar debuut De liefde niet.

Het boek vertelt het verhaal van M., een meisje wiens jeugd en studentenleven sterk zijn beïnvloed door het geloof. Er is een pad voor haar uitgestippeld, maar ze komt er al snel achter dat die toekomst niets voor haar is. M. besluit haar eigen weg te volgen en kiest voor de liefde. Een pijnlijke, maar onvermijdelijke beslissing.

Het boek heeft autobiografische elementen: Van der Linden groeide op in een streng gereformeerde omgeving en heeft daardoor geen gemakkelijke jeugd gehad. Ook daarna hield het geloof haar nog lang in zijn greep. Ze heeft uiteindelijk moeten breken met haar verleden. Tijdens het lezen voel je dat Van der Linden al haar gevoelens uit die tijd in dit boek heeft gestopt. Het is daardoor een zeer krachtige coming of age-roman geworden.

De liefde niet is een heel goed boek om te lezen voor je plezier, maar natuurlijk ook als boek voor je Nederlandse literatuurlijst. De prettige schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek lekker leest en als lezer vind je het bijna jammer wanneer je het uit hebt. Van der Linden heeft het ooit over een deel twee gehad – gelukkig maar, want na dit boek wil je meer over M. lezen.

Terug naar alle boeken