Queer boeken
De jongen in de jurk - David Walliams
Terug naar alle boeken
Gender 11+
David Walliams

De jongen in de jurk

Vertaald door: Janneke Blankevoort Illustraties door: Quentin Blake
Leen dit boek
Uitgeverij: Clavis
ISBN 9789044850604

Dennis woont in een saai huis, in een saaie straat, in een saaie stad. Maar zelf is hij niet zo saai: hij vindt het namelijk leuk om jurken te dragen! Hij houdt dit goed verborgen, want zijn vader en broer zijn echte machomannen en ook op school zou hij meteen gepest worden. Maar dan raakt hij bevriend met Lisa, het mooiste meisje van de school waar hij een beetje verliefd op is. Zij haalt hem over om in een jurk naar school te gaan en te doen alsof hij een Franse uitwisselingsleerlinge is. Maar dat gaat heel erg mis…

De Britse David Walliams is vooral bekend als maker van het komische tv-programma Little Britain, waarvoor hij talloze sketches schreef en in acteerde. In 2008 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met De jongen in de jurk. Hierna volgden nog vele andere kinderboeken, voornamelijk spannende en avontuurlijke verhalen vol fantasie.

In zijn debuut maakt hij op een mooie, originele manier genderstereotypen bespreekbaar. Hij doet niet moeilijk of omslachtig over het feit dat Dennis graag jurken draagt, maar schrijft gewoon zoals het is. Daarnaast is het einde grappig en hartverwarmend: alle teamgenootjes van Dennis spelen in een jurk hun voetbalwedstrijd. Eén belangrijk punt van kritiek is wel dat de vele grappen over dikke personages vooral flauw en vermoeiend zijn. Ze passen niet bij een boek over ‘jezelf zijn’ en dat is erg jammer.

TIP!
De jongen in de jurk staat hier gemarkeerd als 11+. De hoofdpersoon is twaalf jaar oud en het boek is erg geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Maar het verhaal kan ook prima voorgelezen worden aan jongere kinderen! De grappige, luchtige schrijfstijl zorgt ervoor dat het een ideaal voorleesboek voor in de klas is.

Terug naar alle boeken