Queer boeken
De glitterjurk - Robert Tregoning
Terug naar alle boeken
Gender 4+
Robert Tregoning

De glitterjurk

Vertaald door: Edward van de Vendel Illustraties door: Pippa Curnick
Leen dit boek
Uitgeverij: Volt
ISBN 9789021481999

Wanneer een jongen met zijn moeder boodschappen gaat doet, komen ze langs de etalage van een winkel met tweedehands kleding. Daar ziet hij een prachtige glitterjurk en hij raakt helemaal betoverd: die jurk wil hij aan! Terwijl ze verder lopen, fantaseert hij over de levens die de jurk hiervoor heeft geleid. Was hij van een beroemde filmster? Of was het de vermomming van een spion? Zong iemand er ooit jazzliedjes mee in de schijnwerpers van een jazzcafé?

Eén ding weet de jongen zeker: hij móét die jurk hebben! Dus hij gaat meteen allemaal klusjes doen zodat hij kan sparen en straks de jurk kan kopen. Uiteindelijk, op de dag van zijn verjaardag, heeft hij genoeg geld bij elkaar gespaard. Na schooltijd gaat hij met zijn moeder naar de winkel, maar de jurk is verdwenen! Gelukkig heeft zijn moeder nog een heel mooi verjaardagscadeau…

De glitterjurk bevat een lief en vrolijk verhaal waarin genderstereotypen moeiteloos opzij zijn geschoven. Het prentenboek moedigt kinderen aan om te dromen, om helemaal zichzelf te zijn. De ontwapende tekst van Robert Tregoning is geschreven op rijm, en dat is erg prettig bij het voorlezen. De illustraties van Pippa Curnick zijn heerlijk dromerig en vrolijk.

TIP!

Het boek is vertaald door Edward van de Vendel, een veelbekroond jeugdboekenschrijver die zelf ook een paar prachtige queer boeken op zijn naam heeft staan. Zo is Levi’s nieuwe liedje absoluut een aanrader. Qua thema sluit dit prentenboek mooi aan bij De glitterjurk.

Terug naar alle boeken