Queer boeken
De geschiedenis van mijn seksualiteit - Sophie Lakmaker
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Sophie Lakmaker

De geschiedenis van mijn seksualiteit

Uitgeverij: Das Mag
ISBN 9789493168640

De ontvangst van De geschiedenis van mijn seksualiteit is er een waar beginnende schrijvers nog niet eens van durven te dromen. Een storm van media-aandacht, lovende recensies, meteen al vertalingen in het buitenland en als kers op de taart: Halina Reijn en Carice van Houten die het boek willen verfilmen. Het kan dus niet anders dan dat dit debuut van Sofie Lakmaker ontzettend goed moet zijn. En dat is ook zo: het boek zou absoluut op de literatuurlijst van iedere middelbare scholier moeten staan.

Sofie Lakmaker vertelt de lezer over haar seksuele ontdekkingstocht aan de hand van haar bedpartners. Zo waren er de elitaire Walter de Recruitment Consultant en ‘Sufferd D.’, een wat mislukte schrijver bij wie ze een tijdje inwoonde. Maar de mannelijke bedpartners worden al snel ingeruild voor vrouwelijke bedpartners en Lakmaker verkent langzaam maar zeker haar ‘lesbische identiteit’. Toch gaat het boek over veel meer dan alleen over Lakmakers seksuele voorkeur en genderidentiteit. Van Lil’ Kleine tot aan de literatuurwetenschap, de jonge schrijver heeft overal wel een mening over.

Het boek bevat een scherp en origineel coming of age-verhaal. Wat meteen opvalt tijdens het lezen, is de vertelstem: die is heel anders dan je van een literaire roman gewend bent. Lakmaker is lekker rebels, soms zelfs een tikkeltje puberaal. Ze is heel eerlijk en kritisch: over de mensen met wie ze naar bed gaat, over haar collega-schrijvers, maar ook over zichzelf. Ze vertelt met veel vaart en scherpe humor over haar leven. Ze gaat soms een beetje van de hak op de tak, maar daar stoor je je als lezer geen moment aan. De geschiedenis van mijn seksualiteit is een heerlijk rebelse roman.

Terug naar alle boeken