Queer boeken
De falling in love montage - Ciara Smyth
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje YA
Ciara Smyth

De falling in love montage

Vertaald door: Maria Postema
Leen dit boek
Uitgeverij: Querido Glow
ISBN 9789045124810

Dankzij Querido Glow, de queer imprint van uitgeverij Querido, zijn er de afgelopen jaren in Nederland een stuk meer diverse young adult-boeken verschenen. Het prachtige De falling in love montage is daar één van, een boek dat zeker een verrijking is voor de queerliteratuur in Nederland. Dit debuut van de jonge Ierse auteur Ciara Smyth bevat een ontzettend mooi liefdesverhaal over twee meisjes. En het is niet alleen romantisch, maar ook nog eens ontzettend grappig – precies wat je van een romantische comedy kunt verwachten.

De zeventienjarige Saoirse (spreek uit als: Sier-sja) is gedumpt door Hannah, haar grote liefde met wie ze jarenlang een fijne relatie had. Ze wil nu dus helemaal niets meer weten van de liefde. Maar dan ontmoet ze tijdens een eindexamenfeestje de prachtige Ruby, een meisje uit Engeland dat helemaal dol is op romantische comedy’s. Zij haalt Saoirse over om samen een experiment te doen: ze gaan die zomer op allerlei romantische filmdates, maar zónder dat ze verliefd op elkaar worden. Na de zomer moet Ruby toch weer naar huis, dus er zit sowieso geen happy end in voor de twee meisjes. Saoirse stemt in en ze plannen meteen een paar romcom-dates: naar de kermis, een tochtje in een roeiboot, een filmavond en karaoke. Maar lukt het hen om dat allemaal te doen zónder verliefd te worden?

In De falling in love montage draait het de hele tijd om romantische comedy’s: er zitten talloze verwijzingen naar allerlei films en de personages praten er onophoudelijk over. Het boek voelt ook echt als een romcom, maar dan dus op papier. Smyth speelt ook gretig met liefdesclichés, maar toch voelt het boek zelf nooit als een cliché. Het is juist erg indrukwekkend: ook al kennen we de liefdesverhalen met de ritjes in een reuzenrad of de dates in een roeiboot inmiddels wel, Smyth geeft er een originele draai aan. Ze vertelt het romantische verhaal bovendien veel humor. Er zijn dan ook genoeg momenten waar je om moet lachen en er zijn genoeg momenten om heerlijk bij te zwijmelen. Een fijnere leeservaring is er toch niet?

Terug naar alle boeken