De dubbele waarheid is geen ‘gewone’ roman. Het boek heeft geen achterkant, maar twee identieke voorkanten. Je moet dus zelf kiezen welk deel je als eerst gaat lezen: de ene helft van het boek wordt verteld vanuit Ruben, de andere helft vanuit Milan. De inhoud is verre van identiek, want het bevat twee verschillende kanten van één verhaal. De twee jongens brengen een nacht met elkaar door, maar beleven die totaal anders. Een actuele en interessante roman over een #MeToo-affaire in de gayscene.
Ruben en Milan zijn twee erg verschillende jongens. Ruben is een succesvol internationaal fotomodel en Milan een wat onzekere, gevoelige student. Op een avond belanden ze met elkaar in bed. Ze beleven die nacht totaal anders: voor Ruben is het een nietszeggende onenightstand, voor Milan zorgt die nacht ervoor dat zijn wereld instort. Jaren later confronteert hij Ruben ermee, waardoor ook diens leven erdoor bepaald zal worden. De jongens hebben alleen een totaal andere herinnering aan hun nacht samen, dus de vraag is: wie van hen vertelt de waarheid?
Schrijver Roelof Smit debuteerde in 2019 met Kerst in Essen, waarin hij met heldere, toegankelijke zinnen schreef over een man die zich verliest in drank, drugs en bezoekjes aan de gaysauna. Diezelfde schrijfstijl gebruikt Smit ook in zijn tweede roman. Het verhaal wordt daardoor met veel vaart verteld en je schiet door de korte hoofdstukjes heen. Maar dat neemt niet weg dat De dubbele waarheid je aan het denken zet. Want wat is er nou écht gebeurd? Wie is dader, wie is slachtoffer? En bestaat er eigenlijk wel één waarheid? Smit roept met zijn geslaagde #MeToo-roman vele vragen op die jij als lezer zelf mag beantwoorden.