Queer boeken
Camping de Grote Walvis - Willemijn Kranendonk
Terug naar alle boeken
Gender Liefde 7+
Willemijn Kranendonk

Camping de Grote Walvis

Illustraties door: Eve O'Brien
Leen dit boek
Uitgeverij: Billy Bones
ISBN 9789030508632

Pien gaat samen met haar ouders naar de camping. Ze wil dolgraag nieuwe vrienden maken, alleen vindt ze dat erg spannend. Ze weet niet hoe het komt, maar op school heeft ze niet veel vrienden en de kinderen zijn vaak boos op haar. Als ze midden in de nacht op de wc zit en wc-papier vergeten is, ontmoet ze Milla. De twee meisjes worden meteen bevriend en beleven allemaal avonturen op de camping. Zo vinden ze echte flessenpost, doen ze stiekem mee aan een spooktocht en houden ze een slaapfeestje.

Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost is op het eerste gezicht niet meteen een queerboek. Het thema is namelijk op een subtiele, maar krachtige manier aanwezig in het boek: zo spelen de meisjes ‘moedertje en moedertje’ en worden kinderen aangesproken met ‘jongens en meisjes, en iedereen ertussenin’. Een ander mooi queer aspect is Elif, een non-binair kind en diens naamwoorden worden helder uitgelegd zonder dat het uitleggerig wordt. En dan is er nog de vriendschap tussen Pien en Milla – zijn zij niet iets meer dan alleen vrienden?

TIP!
Er zijn gelukkig steeds meer boeken waarin queer thema’s op een subtiele manier naar voren komen, zoals in Oppassen en Sleutel der Zielen. Dit kun je natuurlijk ook doen in je lessen: tijdens de spellinglessen kun je bijvoorbeeld wat vaker gebruikmaken van voorbeeldzinnen als ‘Pien houdt van Milla’ in plaats van de bekende, heteronormatieve voorbeelden.

Terug naar alle boeken