Queer boeken
Buitenleven - Nina Polak
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictiejaLezen voor de lijst
Nina Polak

Buitenleven

Uitgeverij: Prometheus
ISBN 9789044648348

Ook al heeft hun relatie wat roerige tijden gekend, Rivka en Esse zijn nog altijd dol op elkaar. Ze besluiten een nieuwe stap te zetten: ze laten de stad achter zich en kopen een oud huis op het platteland. Dit pakt voor de twee vrouwen alleen heel verschillend uit. Esse, die in het verleden last had van depressies, leeft helemaal op. Stadsmens Rivka wordt juist somber en onrustig. De ontmoeting met Eva Alta, een bekende tv-psychiater die in de buurt woont, maakt het allemaal nog ingewikkelder. Esse trekt naar Eva toe, terwijl Rivka absoluut niet met haar door één deur kan.

Auteur Nina Polak debuteerde in 2014 met de roman Wij zullen niet te pletter staan, een roman die ook op deze site staat. Ze werd meteen gezien als een veelbelovend literair talent. Dat bewijst ze ook weer met haar derde roman Buitenleven, een fascinerend boek dat ook nog eens erg lekker leest. Polak heeft namelijk een toegankelijke en heldere schrijfstijl. Daarnaast bevat het verhaal een sterke, onderhuidse spanning waardoor je steeds maar door blijft lezen. De roman is dus zeker een fijne toevoeging voor je Nederlandse literatuurlijst op de middelbare school.

Het boek werd in 2022 het BruuTAAL Regenboogboek van het jaar. Deze prijs werd in 2021 door literair weblog Tzum in het leven geroepen. De jury zei over de roman: ‘Buitenleven is een intrigerende relatieroman, maar laat op een dieper niveau zien hoe een gemeenschap reageert op nieuwkomers met andere zeden en gewoonten. Dat iedereen daar op zijn eigen manier op reageert, maakt dat Buitenleven de lezer tot de laatste bladzijde weet te boeien.’

Terug naar alle boeken