Het is goed om te weten dat je in Boven is het stil geen heftige seksscènes moet verwachten. En je zult ook geen eindeloze romantische beschrijvingen tegenkomen van de liefde tussen twee mannen. Anders dan in de meeste boeken op deze lijst, zitten de homoseksuele gevoelens van de hoofdpersoon in dit boek een klein beetje verstopt. Toch is juist dát een van de dingen die dit boek erg mooi maken.
Henk, tweelingbroer van Helmer en lieveling van hun vader, zou de familieboerderij overnemen. Maar als hij op jonge leeftijd komt te overlijden, is het de rustige en zachtaardige Helmer die aan het leven als boer begint. Hoewel dat niet geheel vrijwillig gaat, lijkt hij al snel zijn lot te hebben geaccepteerd. Maar dan hoort hij over een boer uit de omgeving die naar Denemarken emigreert. Helmer begint te twijfelen: leidt hij wel zijn eigen leven? Als hij vervolgens ook nog bezoek krijgt van mensen uit zijn verleden, komt er aan de rust op zijn boerderij definitief een einde.
Er gebeurt niet veel in dit boek en dat is ook helemaal niet erg: Bakker is een meester in sfeerbeschrijvingen van het kalme leven op het platteland. Alleen daardoor al is Boven is het stil een krachtig boek. Het is daarnaast ook literair, maar zeker niet moeilijk. Bakker maakt namelijk gebruik van een heldere en toegankelijke taal, iets dat hij ook al deed bij zijn eerdere jeugdroman Perenbomen bloeien wit (1999).
In Boven is het stil beschrijft Bakker op mooie wijze hoe de homoseksuele gevoelens van Helmer zich ontwikkelen. Zoals gezegd zitten die een beetje verstopt tussen de zinnen, vooral in het begin. Maar in de stilte tussen de woorden leren we Helmer en zijn verlangen kennen. Het boek is daarmee een mooie weerspiegeling van verlangens in het echte leven: die worden soms ook onderdrukt, zowel op jonge als op latere leeftijd. Niets is vervolgens mooier dan wanneer er eindelijk aan die gevoelens kan worden toegegeven.