Queer boeken
Birthday - Meredith Russo
Terug naar alle boeken
Gender FictieYA
Meredith Russo

Birthday

Vertaald door: Margot Reesink
Leen dit boek
Uitgeverij: Van Goor
ISBN 9789000370450

Birthday is de tweede young adult-roman van de Amerikaanse schrijfster Meredith Russo. Een toepasselijke titel: niet alleen speelt het boek zich steeds af op de verjaardagen van de hoofdpersonen, het lezen van dit boek is zelf ook gewoon een feestje! Mooie zinnen, sympathieke personages en een meeslepende verhaallijn. Russo heeft daarmee een ontzettend mooi en indringend boek geschreven over transgender, liefde en jezelf zijn.

Eric en Morgan worden op dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en dezelfde plaats geboren. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en elk jaar vieren ze hun verjaardag samen. Maar Morgan worstelt met haar identiteit: al op jonge leeftijd voelt ze dat ze geen jongen is, maar een meisje. Ze is bang voor wat Eric ervan zal vinden en sluit zich steeds meer voor hem af. Eric heeft ondertussen zijn eigen worstelingen met zijn identiteit: hij weet honderd procent zeker dat hij geen homo is, maar waarom voelt hij zich dan toch aangetrokken tot zijn beste vriend? Hun vriendschap is hecht, maar hoe ouder Morgan en Eric worden, hoe meer ze uit elkaar groeien.

‘Ik wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ik zelf transgender ben. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is,’ zo staat er op de achterkant van dit boek. Russo weet ook precies wat ‘fatsoenlijke representatie’ is: de gevoelens van Morgan worden heel écht beschreven. Het voelt heel persoonlijk en het kan dus niet anders dan dat Russo veel van haar eigen ervaringen heeft gebruikt. Haar boek verscheen in de Best of YA-serie van Uitgeverij Van Goor. Een goede keuze, want Birthday is absoluut één van de mooiste young adult-boeken met een trans personage die er de afgelopen jaren verschenen zijn.

Terug naar alle boeken