Queer boeken
Antiboy - Valentijn Hoogenkamp
Terug naar alle boeken
Gender FictieNon-fictieLezen voor de lijst
Valentijn Hoogenkamp

Antiboy

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN 9789403174914

Zijn hele leven voelt Antiboy zich al niet thuis in een vrouwenrol. Als hij vanwege een genafwijking een borstamputatie moet ondergaan, denkt hij dan ook meteen: nu hoef ik niet langer als vrouw te leven. Eindelijk durft hij over zijn gendertwijfels te praten en zijn omgeving te vertellen dat hij non-binair is. Zijn naasten blijken er alleen meer moeite mee te hebben dan gedacht. Ze vragen zich af of zijn verlangen altijd al aanwezig was en kunnen er niet allemaal even goed mee omgaan. Lukt het Antiboy om zichzelf te worden, te blijven?

Valentijn Hoogenkamp is een schrijver om in de gaten te houden. In 2021 debuteerde hij met de prachtige roman Het aanbidden van Louis Claus waarvoor hij lovende recensies kreeg. Amper één jaar later liet hij met Antiboy zien dat hij absoluut geen literaire eendagsvlieg is: dit boek is namelijk nóg indrukwekkender. In dit autobiografische essay schrijft Hoogenkamp op een poëtische manier over zijn eigen ervaringen met gender.

Op de achterflap van Antiboy staat coming of gender, waarmee Hoogenkamp dus eigenlijk een nieuw soort genre introduceert. Een genre waarin nog veel meer boeken zouden mogen verschijnen! Maar Hoogenkamp heeft de lat hoog gelegd, want hij werkt het op een geweldige manier uit. Hij neemt zijn lezers mee op ontdekkingstocht naar genderidentiteit. Verwacht veel mooie, poëtische zinnen en veel interessante overdenkingen. Het is dan ook absoluut een belangrijk queer boek waarin veel (non-binaire) mensen zich zullen herkennen.

 

Terug naar alle boeken