Queer boeken
Als vuur - Sara Lövestam
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje YA
Sara Lövestam

Als vuur

Vertaald door: Femke Muller
Leen dit boek
Uitgeverij: Querido Glow
ISBN 9789045124483

Het lezen van Als vuur voelt een beetje alsof je op vakantie gaat. Naar een prachtig eilandje aan de Zweedse kust, om precies te zijn. Dat is namelijk waar de twee hoofdpersonen uit deze young adult-roman van Sara Lövestam hun zomer doorbrengen en smoorverliefd op elkaar worden. Met prachtige, invoelende observaties laat de Zweedse schrijfster je meegenieten van een vakantie die in het teken staat van een eerste grote liefde.

Anna en Lou zijn in allerlei opzichten totaal verschillend. Zo heeft Anna een alcoholistische vader met schulden en heeft Lou extreem rijke ouders. Ze zouden elkaar normaal gesproken nooit tegenkomen, maar toevallig zitten ze op dezelfde veerboot naar een klein eilandje waar ze allebei hun zomer gaan doorbrengen. Anna’s vader heeft daar een klein zelfgebouwd huisje met lekkend dak, Lou’s ouders hebben daar een prachtige villa aan het strand. Hoe verschillend de twee meisjes ook zijn, ze trekken met elkaar op. Al snel ontstaat er iets dat meer is dan vriendschap. Maar kan een verliefdheid de grote verschillen tussen hen overbruggen?

Als vuur leest ontzettend fijn. Dat komt allereerst natuurlijk door het onderwerp, een zomerliefde tussen twee meisjes. Maar het boek heeft ook een fijne vertelwijze: Lövestam maakt gebruik van korte hoofdstukken en wisselt steeds van perspectief. In het ene hoofdstuk krijgen we de kant van Anna te horen, in het andere die van Lou. Een fijne afwisseling waardoor je helemaal meegenomen wordt in de belevingen van beide meisjes. Het is een fijn, zomers boek met een lesbisch liefdesverhaal om heerlijk bij weg te dromen.

Terug naar alle boeken