Queer boeken
Als je maar gelukkig bent - Jessica van Geel & Robbert Blokland
Terug naar alle boeken
Gender Jongen-jongen Meisje-meisje Non-fictie
Jessica van Geel & Robbert Blokland

Als je maar gelukkig bent

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9789038809151

Op 1 april 2001 gebeurde er in het stadhuis van Amsterdam iets unieks: drie homokoppels en een lesbisch koppel gaven elkaar het jawoord. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. In 2021 was het dus precies 20 jaar geleden en journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland (allebei in zo’n ‘homohuwelijk’) besloten om dat jubileum te vieren met een bijzonder boek: Als je maar gelukkig bent. Deze interessante en soms ook ontroerende bundel bevat interviews en columns over hoe het is om homo, lesbienne, bi of queer te zijn.

Blokland en Van Geel interviewden verschillende prominente mensen uit de queer community, waaronder Paul de Leeuw, Ellie Lust en Carry Slee. Het zijn persoonlijke interviews geworden, met vragen als: wat is er in hun ogen de afgelopen twintig jaar veranderd? Is de wereld er beter op geworden? Ervaren ze meer of minder antihomogeweld? En hoe leven ze hun leven? De interviews worden afgewisseld met interessante columns en soms zelfs een strip, geschreven door onder meer Thorn Vineyard, Arthur Japin en Maartje Wortel.

De mensen die mee hebben gewerkt, zijn vrijwel allemaal werkzaam in de media en zijn publieke figuren. Er zitten dus een paar grote namen tussen, al zijn er ook een aantal die misschien iets minder bekend zijn bij het grote publiek. Maar wat alle geïnterviewde personen en de schrijvers van de columns met elkaar gemeen hebben, is dat ze stuk voor stuk rolmodellen zijn. Ze hebben vaak ook iets betekend voor de queer community, bijvoorbeeld in de strijd om meer emancipatie. Het is daardoor een heel inspirerend, leerzaam en bijzonder boek geworden.

Terug naar alle boeken