Queer boeken
Aldus Sybren - Micha Meinderts
Terug naar alle boeken
Gender Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Micha Meinderts

Aldus Sybren

Uitgeverij: Pepper Books
ISBN 9789020608397

Aldus Sybren is een krachtig boek waarin schrijver Micha Meinderts een eerlijk verhaal vertelt over het leven voor én na een transitie. De collectie van boeken met dit thema is helaas veel te klein in de Nederlandse literatuur, maar dankzij Meinderts is er gelukkig dit prachtige boek.

Hoofdpersoon van het deels autobiografische verhaal is Sybren, een transgender man die na twintig jaar in Amerika gewoond te hebben terug naar Rotterdam verhuist. Hij is net in transitie geweest en moet dus niet alleen erg wennen aan zijn nieuwe leven in Nederland, maar ook aan zijn nieuwe lijf. Dat verhaal wordt soepel afgewisseld met mooie en soms aangrijpende terugblikken naar de jeugd van Sybren. Door deze hoofdstukjes krijgen we een compleet beeld van zijn leven en heeft Meinderts een bijzonder coming of age-verhaal geschreven.

Aldus Sybren is niet alleen een mooi boek, maar ook een belangrijk boek. Aan de ene kant zorgt het bij een groot aantal lezers voor herkenning, aan de andere kant is het zeer leerzaam voor cisgender lezers. Meinderts weet namelijk gevoelens, onzekerheden en problemen invoelbaar te maken. Zo maakt hij duidelijk dat ook na een operatie de problemen nog niet opgelost zijn. Veel lezers zullen hem dan ook dankbaar zijn dat hij dit verhaal heeft opgeschreven.

Aldus Sybren kan overigens in meerdere opzichten gezien worden als een queerboek. Niet alleen heeft het op deze site de tag ‘gender’ gekregen, maar ook ‘jongen-jongen’. Sybren valt namelijk op mannen. De gevoelens en onzekerheden van een trans man die op mannen valt, worden op een sterke manier opgeschreven. Het is weer een extra reden waarom dit boek van Meinderts zo uniek, mooi én belangrijk is.

Terug naar alle boeken